Folia aluminiowa do pieczenia. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Folia aluminiowa do pieczenia. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Folia aluminiowa do pieczenia. Jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Folia aluminiowa to niezbędny produkt w każdym gospodarstwie domowym. Stosowana nie tylko w kuchni, jej właściwości pozwalają wykorzystać ją do różnych celów. Warto zwrócić uwagę, że posiada ona dwie strony – matową oraz błyszczącą. Dowiedz się, która strona za co jest odpowiedzialna i jak skutecznie jej używać.

Strony – błyszcząca i matowa

Dwie różne strony folii aluminiowej to nie przypadek. Obie z nich mają swoje zastosowania i właściwości. Warto je poznać, aby wiedzieć w jakich sytuacjach korzystać z jednej bądź drugiej.

Strona błyszcząca izoluje ciepło, a matowa je przepuszcza. Kiedy przygotowujesz potrawę i chcesz utrzymać jej ciepło, wystarczy że dokładnie owiniesz przygotowane danie błyszczącą stroną do wewnątrz. Wtedy lśniąca powierzchnia folii podtrzyma temperaturę potrawy. Ten sam trik możemy zastosować w przypadku pieczenia. Matowa powierzchnia przepuści ciepło z piekarnika, do zawiniętego wcześniej jedzenia. Folia aluminiowa do pieczenia to doskonały produkt do przyrządzenia na przykład mięs. Poprzez jej zastosowanie, mięso będzie upieczone, ale zachowa swoją soczystość, dzięki czemu nie będzie suche.

Zastosowania folii aluminiowej

Doskonale znane są zastosowania folii aluminiowej w kuchni, jednak nie każdy wie bądź pamięta, którą stronę w jakiej sytuacji wykorzystać. Produkt ten możemy stosować z powodzeniem do pakowania żywności.

Owinięcie pożywienia błyszczącą stroną na zewnątrz, a matową do wewnątrz przedłuża jego świeżość. Dzięki temu, że lśniąca strona będzie na zewnątrz, odetnie dopływ ciepłej temperatury do żywności. W ten sam sposób możemy również zachować zapach konkretnego jedzenia. Czasami nasze dania lub produkty są bardzo aromatyczne i chcemy zapobiec temu, aby po włożeniu do lodówki aromat ten nie przedostał się na inne produkty. W tym przypadku matowa strona owinięta do wewnątrz zapobiegnie rozprzestrzenianiu się zapachu.

Inne właściwości i zastosowania

Folię aluminiową możemy wykorzystać nie tylko bezpośrednio do pieczenia i żywności. Ma ona szerokie spektrum właściwości, których warto użyć w domu.

Kiedy zgnieciesz w dłoni kawałek folii, otrzymasz produkt do czyszczenia różnych powierzchni. Dzięki temu uda Ci się wyczyścić przypalone garnki, ruszt do grilla czy też naczynia żaroodporne. Przy tym nie musisz martwić się o to, że na czyszczonych przedmiotach pojawią się zarysowania.

Z powodzeniem za pomocą folii pozbędziesz się także rdzy, a także wyczyścisz srebro.

Również i w sferze dbania o piękno wykorzystywana jest folia aluminiowa. Fryzjerzy często używają jej do rozdzielania poszczególnych pasm włosów, kiedy wykonują specjalne koloryzacje. Branża kosmetyczna posiłkuje się folią do zdejmowania lakieru hybrydowego z paznokci.

Dodaj komentarz